Asiaa seuraavana Tietoon perustuvia mielipiteitä

Sitran 1,5 asteen elämäntavat -raportin pieni happotesti

Sitran raportin mukaan suomalaisten hiilijalanjälki vuonna 2017 oli 10,4 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (tCO2e) per nenä, vauvasta senioriin.

Tätä lukua pitäisi ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi pienentää seuraavasti:
Vuoteen 2030 mennessä 2,5 tonniin / nenä
Vuoteen 2040 mennessä 1,4 tonniin / nenä
Vuoteen 2050 mennessä 0,7 tonniin / nenä.

Tehdäänpä pieni happotesti havainnollistaaksemme tavoitteen mittakaavaa ja realistisuutta.

Asumme Suomessa. Asumisen osuus kaikesta energian loppukäytöstä on n. 20 %. Vuonna 2017 asumiseen kului n. 66 terawattituntia (TWh) energiaa.

Asumisen kokonaisenergiankulutuksesta n. 68 % eli n. 45 TWh kului pelkkään tilojen lämmittämiseen. Pääosa energiasta koostui puu-, sähkö- ja kaukolämpöenergiasta.

Käyttäen eri energiamuotojen keskimääräisiä hiilijalanjälkiä, pelkkä asuintilojen lämmitys tuotti vuonna 2017 n. 10,6 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia. 

Sitran raportin tavoitelukuihin muunnettuna pelkkä lämmitys aiheutti vuonna 2017 n. 1,9 tonnia (t CO2e) per nenä, vauvasta senioriin.

Eli, kunhan lopetamme aivan kaiken kuluttamisen, liikkumisen, syömisen, veden käytön saunomisesta puhumattakaan, taloussähkön (ml. valaistuksen) käytön ja lopuksi hengittämisen, ja keskitymme pysyttelemään hengittämättä hiljaa asunnoissamme lämpiminä, meidän täytyy tinkiä lämmityksestä enää 1,2 tonnia / nenä vuoteen 2050 mennessä.

Suomen asuntokannasta uusiutuu n. 1 % vuodesssa. Vuoden 2050 tavoitteen 0,7 tonnia / nenä saavuttaminen pelkän asumisen osalta edellyttäisi kesäasuntojen 100 % hylkäämistä (paitsi lahotessaan ne päästävät co2:ta), ja lähes kaikkien Suomen asuntojen uusimista vain n. 30 vuodessa.

Lisäksi, kaikkien muulla kuin sähköllä / lämpöpumpuilla lämpiävien asuntojen lämmitystekniikka, sekä sähköntuotannon energialähteet tulisi vaihtaa 2050 mennessä.

Ja tämä siis niin, että se kaikki muu energiankulutus, joka nyt on n. 80 % kokonaiskulutuksesta, painuu nollaan suunnilleen heti.

Saavutetaanko tavoitteet ohjailemalla ihmisten päätöksiä esim. haittaveroilla niin, että vanha elämäntapa käy mahdottomaksi?

Sama kysymys toisin: mitä tekee ihminen, jolla ei ole varaa lämmittää nykyistä asuntoaan, mutta ei myöskään varaa uusien vaatimuksien mukaiseen asuntoon tai vaihtaa asuntonsa lämmitysjärjestelmää?

Tai mitä tekee ihminen, jolla ei ole varaa ajaa töihin vanhalla autollaan, mutta jolla ei ole varaa uuteenkaan, eikä joukkoliikenne toimi?

Jos demokratioilla käy tuuri, he vain äänestävät.

Veikkaan, että tuo tuuri vain loppuu paljon ennen kuin ilmastotavoitteet saavutetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Kirjoittaja on huoletta. Kaikki järjestyy, kun maahan saadaan 10 000 maahantulijaa vuodessa Afrikan ja Lähi-Idän maista (miel nuoria miehiä).
Kysy vaikka vihervasureilta.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Sitran lopetus kulutusjuhlijana olisi paras ratkaisu, säästyisi veronmaksajien rahat yhteiskunnalle eikä Sitran kulutukseen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Suomen itsenäisyyden rahasto sitra-sijoittaja on näiden suomen myyjien ja verorahoja ulkolaisille jakelevien suojatyöpaikka nykyään.Muutama vuosi sitten sitra-sijoittaja myi Mehiläisen kamuineen,ja voi sentään kuinka rahaa tuli ovista ja ikkunoista kaverien taskuihin!Teki muutama vuosi "tutkimuksen"jostakin huuhaasta 20 000 euron hintaan jne.Sieltä on sitra-sijoittajan suojista siirrytty sujuvasti Mehiläisen palleille,kun veronmaksajien piikki on ollut auki taivasta myöden.Ei siitäkään haittaa ole ollut kokoomukselle kun oma eukko on istunut sitra-sijoittajan pallilla..

Saahan sitä sisäpiiritietoa ja pystyy vaikuttamaan paremmin minne veronmaksajien rahoja laitetaan..

Itla se vasta hauska kaveri onkin,Nesteen lahjoittamat osakkeet itlalle oli oikein kekseliäs naamio ratsastaa lapsilla ja perheillä, koska eihän hyvää tarkoittavat poliitikot ratsasta lasten varjolla ,eihän.

Viime tammikuussa Valtioneuvosto lahjoitti pienelle ja tuntemattomalle säätiölle 50 miljoonaa euroa lasten hyvinvoinnin parantamiseksi. Lahjoitus tehtiin Nesteen osakkeina. Samalla Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiöstä tuli ison valtionyhtiön seitsemänneksi suurin omistaja. Valtion omistajaosuus strategisessa yhtiössä laski ensi kertaa alle 50 prosentin.

Keväästä asti Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön (Itla) ympärillä on liikkunut huhuja, joiden mukaan se myi saamansa lahjan pikavauhtia pois. Säätiön nykyinen johto on ollut haluton kommentoimaan Nesteen osakkeiden kohtaloa. Seura uutisoi asiasta 29.6.2018.

Pentti Arajärvi vahvistaa Valtioneuvoston osakelahjoituksen myynnin
Lahjoituksen vastaanottanut, vielä alkuvuodesta 2018 säätiön hallituksen puheenjohtajana toiminut Pentti Arajärvi (sd) vahvistaa nyt, että Nesteen osakkeet todella myytiin. Kaupat tehtiin ennen kuin Itlalle valittiin uusi hallitus.

Onpa ovelaa menoa näillä puliveivareilla.

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/lastensaatio-...

kaikkien-munien-ei-pida-olla-samassa-korissa/

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jalanjälki on laskettu väärin. Se pitäisi laskea tuotetun ja sidotun hiilidioksidin erotuksena, eikä pelkästään laskemalla tuotetun hiilidioksidin määrää.
Vähän sama kuin mittaisi lumipeitteen paksuutta laskemalla ainoastaan, paljonko vuoden aikana on satanut ja jättämällä sulamisen huomioimatta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onko hätä tämän näköinen? Itse käytän asunnon lämmittämiseen samaa sähköä, millä sähköautot liikkuvat päästöttömästi.
(Komenttini saattaa sisältää satiiria, ironiaa tai muuten vain huonoa huumoria.)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Sitralaisetkin ovat täysiä hiilihulluja, kuten ovat näköjään suurin osa EU-parlamenttiin pyrkivistäkin. Ja aivan turhaan, hiilidioksidi ei ole millään lailla haitallinen näillä pitoisuuksilla, eikä aiheuta ilmaston muuttumista mihinkään suuntaan.

Milloinhan se järki löytää noiden höyrypäiden ajukoppaan?

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Katsoin kalenteristani viimevuoden takaisia tietojani..

16.05.2018 kävin kevään ensimmäisen kerran meressä uimassa lapsen lapseni kanssa. Veden lämpötila oli +17 ja ilman lämpötila oli +24

Nyt vesi on +7 ja ilma + 11

Tarkalla mittaustuloksellani voin todeta että ilmanlämpötila on laskenut vuodentakaisesta 13 astetta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ilmastoguru.Asiantuntijatasoa!Kyllä kalpenee suomalaiset professorit ja muu seurakunta ilmastonmuutosanekauppiaineen maailmallakin.

Kohta alkaa satamaan tarjouksia moniammattillistenasiantuntijatutkijakokemusasiantuntijasäätieteilijöidenavaruustutkijoiden virkoihin!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"lähes kaikkien Suomen asuntojen uusimista vain n. 30 vuodessa."

Melkoinen määrä Suomen taloista menee toki uusiksi kun betonilähiöiden rakennusten elinkaari alkaa olla lopussa. Kyllä tämän muutaman miljardin korjausvelan pitäisi olla tiedossa.

"Vuonna 2017 asumiseen kului n. 66 terawattituntia (TWh) energiaa."

Suomen pinta-alalle tulee päivittäin moninkertaisesti enemmän auringonenergiaa kuin käytämme vuodessa.

"Saavutetaanko tavoitteet ohjailemalla ihmisten päätöksiä esim. haittaveroilla niin, että vanha elämäntapa käy mahdottomaksi?"

Aina voi parantaa hyötysuhdetta. Fysiikan lait tässä lähinnä rajoittaa.

"Sama kysymys toisin: mitä tekee ihminen, jolla ei ole varaa lämmittää nykyistä asuntoaan, mutta ei myöskään varaa uusien vaatimuksien mukaiseen asuntoon tai vaihtaa asuntonsa lämmitysjärjestelmää?"

Ostaa kimpassa talon ja jakaa tilan. Kyllä 20 neliöön sopii perhe, näin oli 100v sitten Suomessa niin miksei nyt onnistuisi?

Ja mitä tulee rahaan niin sitähän voi tehdä lisää nappia painamalla. Rikkaat siinä vaan köyhtyy jos tehdään köyhille lisää rahaa jos homma on siitä kiinni.

"Lisäksi, kaikkien muulla kuin sähköllä / lämpöpumpuilla lämpiävien asuntojen lämmitystekniikka, sekä sähköntuotannon energialähteet tulisi vaihtaa 2050 mennessä."

Ei puulämmityksessä ole mitään ongelmaa kun se ei tuo lisää hiiltä kiertoon. Fossiilisista tässä vain tarvitsee päästä eroon. Eli öljy, kaasu ja hiili.

Melkoisen paljon voi muuten voi tehdä ilman että elintasoa tai rikkaiden varallisuutta muuttaisi mihinkään. Esimerkiksi:

1. Vaatetuksen säätö. Lämmityksissä voi termostaatit säätää niin, että lämpötila vaihtelee 18-28 astetta ja sen mukaan säätää lämmitystä ja ilmastointia. Villapaita viileällä ja shortsit lämpimällä on yksinkertainen tekniikka.

2. Rajaisi autojen nopeudet koska ilmanvastus kasvaa neliössä. Ensiksi 80km/h ja autokannan uusiutuessa myöhemmin 60km/h.

3. Kieltäisi öljypolttimien myynnin. Johtaisi seuraavan 15v aikana näiden korvaamiseen vaikka pellettipolttimilla vanhojen öljypolttimien elinkaaren tullessa loppuun.

4. Lopettaa ruoan haaskauksen kun noin luokkaa kolmannes ruoasta on hävikkiä. Ei tarvitsisi vähentää lihansyöntiä jos vaikka lopettaisi sen ruoan viskaamisen roskiin. Voisi onnistua niin, että ruokahävikille joku haaskausmaksu, että tulee halvemmaksi syödä kaikki tai jakaa köyhille kuin viskata roskiin.

Nämä voisi laittaa käyttöön suunnilleen heti paitsi kohta 4. joka voi olla hankala.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Ja jos ei muu auta niin laitetaan liha ja energia kortille.
Saat 1 kg lihaa vuodessa ja vastaavasti 10 litraa bensaa / dieseliä, 2000 kWh sähköä taluteen ja 5000 kWH lämmitykseen mukaanlukien öljy, kaasu ja puu.

Tämähän on tavoite tai oikeammin tämä siitä seuraa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ei sitä energiaa oikein kannata tuolla tavalla rajoittaa vaan keskittyä siihen miten sitä energiaa tuotetaan. Ensisijainen kohde pitäisi olla raakaöljy mitä jalostetaan, että sitä minimoidaan ja sitten jotain ilmeisiä parannuksia että saisi hyötysuhdetta nostettua.

Edelleenkin Suomen pinta-alalle osuu vuorokaudessa moninkertaisesti se määrä aurinkoenergiaa kuin käytetään vuodessa. Minusta tässä on kyse siitä, että parannetaan hyötysuhdetta.

anita frisk

Hyvä idea, palataan vaan 40-luvulle - elintarvikekorttien kiehtovaan maailmaan leikkaamaan kuponkeja. Ja vaihdantatalouteen: tuleekin olemaan mielenkiintoista nähdä mitä vaihdettavan arvoista löytyy esim. kalliolaiselta vihreältä opiskelijalta.

Sitra ei ilmeisesti pitänyt ilmastonmuutoksen minkäänlaisena syynä väestönlisäystä. Eipä tietenkään, tabu mikä tabu. Mutta milloinkas ne suuret ikäluokat Suomessa syntyivätkään? Silloin, kun maassa oli oikein kurjaa ja puutteellista. Lihansyönti ei todellakaan ollut päivittäistä, ja sademetsiä suojeltiin - ei juotu kahvia vaan sikuria. Turkkilaistakin maaperää arvostettiin, ei poltettu tupakkaa vaan itse viljeltyä nurkantakaista kessua.

Ovelaa Sitra, ovelaa. Pois vaan suomalaisilta kaikki nautinnot ja mukavuudet, kyllä sitten se ainoa jäljelle jäänyt verottamaton nautinto pitää huolen suomalaisten lisääntymisestä. Ei tarvitse Antin enää olla huolissaan!

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tässä oli vähän niinkuin oma lehmä ojassa: Äitini oli puheitten mukaan haka mustanpörssin kaupassa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Elä herätä nukkuvaa karhua, Rinne vielä keksii verottaa sitäkin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Elä herätä nukkuvaa karhua, Rinne vielä keksii verottaa sitäkin.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Muutama päivä sitten saatiin professoristasoinen kannanotto siihen, miten ilmastotavoitteisiin päästään:

"Tarvitsemme demokratiaa, joka hillitsee yksilön vapautta tehdä mitä huvittaa"
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006102128.html

"Tarvitaan siirtymää kohti tasavaltalaisuutta, joka korostaa yhteistä hyvää." ja "Juuri nyt tarvitsemme demokratiaa, joka hillitsee yksilön vapautta tehdä mitä huvittaa – demokratiaa, joka turvaa ihmiskunnan vapauden siitä ahdingosta, johon rapautuva elinympäristö sen pakottaisi."

Hassua. Helsingin yliopiston ympäristöpolitiikan professorin Janne I. Hukkisen tekstiä lukiessani mieleeni tulivat sanat:

"Only when the individual fully identifies with the community, and its expression in the state, is true freedom and democracy possible".

Papukaijamerkki sille, joka tunnistaa tekstin ja sen asiayhteyden.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Fasismin alkuperät ja oppi ,ainakin sellainen kirja löytyy.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Ja papukaijamerkki menee Ilonalle!

Origins and Doctrine of Fascism, kirjoittaja Giovanni Gentile, Italian fasismin filosofi.

Gentilen, entisen sosialistin, käsitys yksilöstä suhteessa yhteisöön on hyvin samankaltainen kuin marxismi-leninismissä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #16

Suomen tulevaisuus on siis hyvissä käsissä,kun professorin ja tulevan hallituksen aatemaailmat ovat samanlaiset.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Meidän pitäisi saada ilmakehään tuplasti nykyinen määrä hiilidioksiidia jotta ilmaston lämpötila voisi nousta toisen 0.8°C . Toisaalta noin vaatimaton lämpötilan nousu ei auta näillä leveysasteilla pätkääkään vaan edelleen pitää lämmittää sen ~8kk ihan joka vuosi. IPCC on kuitenkin todennut että ihmisperäistä hiilidioksiidia on vain 4% tuolla "taivaalla" ja sen takia me ihmiset emme pysty millään ihmeellä nostamaan ilmaston co2 pitoisuutta niin korkeaksi että siitä olisi jotain haittaa, hyötyä vähäisestä pitoisuuden noususta on kyllä. Silti co2 on hallitusneuvotteluissa mukana arvo pohjan ja lobbarien kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset